News

ROBOTIZAREA DEZINFECȚIEI UV ESTE IMINENTA

Inovațiile din cadrul departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul B+N Referencia Zrt. pot ajuta eficient la prevenirea infecțiilor spitalicești și astfel siguranța pacienților poate fi îmbunătățită semnificativ – spune Zsuzsanna Nagy, Director al Serviciilor de Igienă și biolog Dr. Ágnes Ősz, Senior Research Fellow, în interviul acordat IME (Jurnalul de Medicină Interdisciplinară Maghiară).

„Abilitatea de a opri răspândirea infecțiilor spitalicești depinde în mare măsură de modul și calitatea dezinfectării. Datorită invențiilor noastre, losta noastră de echipamente a fost extinsă cu un dispozitiv portabil de dezinfecție UV și o versiune autonomă a acestuia va fi adăugată în viitor. Un avantaj major al acestor echipamente este că nu necesită un volum mare forța de muncă și asigură o calitate constantă a dezinfectării” – a subliniat Zsuzsanna Nagy, Director Servicii de Igienă. Ea a mai adăugat despre efectul de pârghie al acestei dezvoltări: dezinfecția UV, în comparație cu dezinfecția cu gaze H2O2 sau O3 , este o tehnologie mult mai rapidă. Aici, dezinfecția funcționează fără substanțe chimice, iar camera este disponibilă imediat pentru utilizare după încheierea procesului de curățenie. În plus, nu este nevoie de pregătiri lungi, spre deosebire de metodele care utilizează gaz, în care aerul din încăpere trebuie separat.

DEZINFECȚIE ÎNTRE TRATAMENTE

Zsuzsanna Nagy ne-a relatat că în saloanele de pacienți, unde pacienții vin și pleacă și unde există un risc ridicat de infecții, robotul UV va fi un instrument sigur de utilizat. În astfel de încăperi, în mod firesc, trebuie să se efectueze o curățare manuală ca prim pas pentru a îndepărta toată murdăria care este capabilă să blocheze lumina UV. Acest dispozitiv funcționează mult mai rapid decât dezinfecția cu peroxid de hidrogen sau ozon, care durează aproximativ trei ore.

Biologul dr. Ágnes Ősz a adăugat: „echipamentul autonom de dezinfecție UV este destinat a fi utilizat în principal în spitale. Deoarece, spre deosebire de metodele de atomizare, lumina UV nu poate pătrunde în toate spațiile mici, mai întâi se folosește un model 3D pentru a cartografia încăperea. Robotul va urma această hartă pentru a parcurge zona dată.

Avantajul robotului de dezinfecție cu UV este că nu este necesar să se închidă sistemul de ventilație și nu trebuie să se sigileze spațiile din jurul ușilor înainte de a utiliza echipamentul, iar dispozitivul nu are nevoie de mai mult de cincisprezece minute, de exemplu, între o procedură de pansare a unei răni și următoarea, pentru a dezinfecta suprafețele cu care pacienții intră în contact sau care pot fi contaminate în timpul pansării sau examinării rănilor.

ROBOTUL DEZINFECTEAZĂ ORICE LOC ÎN CARE POATE PĂTRUNDE LUMINA ULTRAVIOLETĂ

Echipamentul este construit pe baza capacității germicide a luminii UVC, care își exercită efectul prin intermediul materialului genetic al microorganismelor (virusuri, bacterii, spori și ciuperci). Această metodă curăță nu numai suprafețele, ci și aerul din încăpere.

„Ca urmare a radiațiilor, stabilitatea genomului este perturbată, ceea ce duce la moartea celulelor. Lumina UVC poate provoca leziuni pe termen scurt sau lung la nivelul pielii și ochilor oamenilor, în consecință, protecția personalului este de cea mai mare importanță: trebuie avut grijă ca toată lumea să nu intre în încăpere în timp ce dezinfecția UV este în desfășurare” – a subliniat dr. Ágnes Ősz.

Articolul complet despre proiectul realizat de B+N Referencia Zrt. este disponibil aici.