News

Metodologia BIM poate fi puntea de legătură între companiile de pe piața imobiliară

Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei, este din ce în ce mai important să ne asigurăm că spațiile sunt proiectate, construite, exploatate și întreținute corespunzator. Modelul informațional pentru clădiri (BIM) este cunoscut pe scară largă, însă potențialul său nu este exploatat de industria imobiliară. Poate părea costisitor la prima vedere, dar utilizarea BIM poate aduce reduceri financiare semnificative pe parcursul ciclului de viață al unei clădiri.

Contrar așteptărilor, BIM nu este un software sau un brevet. Este mai degrabă o metodologie care permite tuturor entităților implicate în ciclul de viață al clădirii să facă front comun în ceea ce privește proiectarea digitală și să facă schimb de informații. Deși modelele tridimensionale oferă multe avantaje, „I” din BIM, acronimul pentru „informații”, este cel care face posibilă asocierea de date suplimentare – cum ar fi datele referitoare la energie și la fizica clădirii – cu fiecare element al modelului. Prin această metodă, se creează o bază de date a clădirii, organizată spațial și cu elemente identificabile, ceea ce facilitează planificarea, optimizarea și întreținerea chiar și a sarcinilor operaționale. Astfel, se pune întrebarea: de ce acest „instrument minune” nu este încă folosit de toată lumea?

Csaba Szij, director general adjunct al B+N Referencia Zrt. și șef al grupului de lucru Proptech al Asociației Naționale a Operatorilor de Clădiri, a enumerat mai multe motive.  Adesea, modelul BIM creat în etapa de proiectare este foarte rudimentar și nu este potrivit pentru a extrage informații utile și precise pentru o companie FM. De asemenea, este normal ca modificările care apar în timpul implementării să nu mai fie reflectate în model. Desigur, operatorul ar putea completa datele lipsă, dar puțini clienți și-ar asuma acest cost. Prin urmare, este necesară o schimbare de mentalitate. Operatorii ar trebui, de asemenea, să fie implicați în procesul de proiectare, astfel încât să se poată lua în considerare aspectele din această etapă pentru a obține reduceri semnificative de costuri și creștere a eficienței pe durata de viață a clădirii.

Deși implementarea modelului BIM nu este ieftină, acesta are un mare potențial de reducere a costurilor începând încă din faza timpurie a proiectului. Pe parcursul duratei de viață a unei clădiri, costul investiției reprezintă doar 15% din bugetul total, în timp ce restul de 85% este suportat pe parcursul duratei de viață a clădirii. Cercetările arată că aproximativ 30% din materialele de construcție sunt irosite pe șantierele de construcții, iar muncitorii își petrec 40-45% din timp mutând materialele dintr-un loc în altul. Prin exploatarea potențialului BIM, aceste costuri inutile pot fi reduse încă din faza de construcție.

Dar partea cu adevărat costisitoare este exploatarea și întreținerea clădirii. Din totalul de 85% costuri, aproximativ 46% îl reprezintă costurile totale cu energia. Aceasta ar putea fi redusă cu o estimare prudentă de 7-8%, o cifră semnificativă, cu sprijinul unei companii de management cu pregătire adecvată, care utilizează un BIM actualizat și detaliat. Acesta este doar un exemplu, deoarece există un mare potențial de creștere a eficienței și de reducere a costurilor în managementul clădirilor cu ajutorul BIM, care este în prezent neexploatat în cadrul operațiunilor convenționale.