News

Robotul UV-C B+N – Tehnologia de producție este la îndemână

Prototipul robotului de dezinfecție UV-C dezvoltat în cadrul companiei, care utilizează inteligența artificială, este gata, iar după efectuarea testelor necesare, producția poate începe anul acesta. Dezvoltarea departamentului de cercetare și dezvoltare al companiei maghiare B+N Referencia Zrt. atrage deja interesul din străinătate.

Necesitatea unor roboți UV-C cu capacități avansate de navigare a fost generata de cerințele de dezinfectare rapidă și eficientă a spațiilor și clădirilor. În special cele vizitate de un număr mare de persoane, cum ar fi spitalele sau vehiculele de transport public, unde trebuie dezinfectate multe suprafețe de volume variabile într-un timp relativ scurt.

B+N Referencia Zrt. a demarat proiectul împreună cu echipa sa de cercetare și dezvoltare, LAB/DA Innovations, în urmă cu 3 ani, folosind experiența roboților de curățenie autonomi dezvoltați tot în cadrul companiei. Inteligența artificială și sistemele avansate de detectare a obstacolelor joacă un rol important în funcționarea robotului autonom de dezinfecție UV-C.

Riscurile soluțiilor convenționale

Metodele convenționale de dezinfecție prezintă riscul de a dezvolta agenți patogeni rezistenți la substanțele chimice utilizate în acest proces. Acești agenți patogeni sunt foarte rezistenți la procedurile standard de dezinfecție pe bază de substanțe chimice, ceea ce poate crește riscul de infecții nosocomiale chiar și în cazul celor mai atente proceduri de curățare și dezinfecție. Radiațiile UV-C provoacă daune critice materialului genetic al microorganismelor, cum ar fi bacteriile, împiedicând reproducerea și supraviețuirea acestora. Conform cunoștințelor actuale, radiațiile UV-C nu dezvoltă rezistență, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ față de substanțele chimice convenționale.

Provocarea a venit din specificul dezinfecției cu radiații UV-C, cum ar fi capacitatea de a ajunge la suprafețe într-o zonă acoperită. Această caracteristică a redus eficiența celor mai frecvent utilizate echipamente, setate într-un anumit punct al unei încăperi.

Algoritm de inteligență artificială cu informații vizuale pentru rezultate impecabile

Noul robot își deplasează în mod autonom emițătorul UV-C pentru a expune zona din mai multe puncte și nu dintr-unul singur, reducând astfel numărul de suprafețe neacoperite. Echipamentul urmează traseul definit pe harta preînregistrată a încăperii pentru navigare autonomă. Acesta evită obstacolele care lipsesc de pe harta inițială prin utilizarea unui algoritm de inteligență artificială bazat parțial pe informații vizuale. Acesta calculează doza reală, adică nivelul de expunere la radiații, din modelul 3D realizat în timpul decontaminării și oferă un feedback vizual operatorului și profesioniștilor implicați. În acest fel, se poate verifica eficiența procesului și se poate determina dacă este necesară o dezinfecție manuală suplimentară.

Producția de roboți UV-C ar putea începe anul acesta

Prototipul este în prezent supus unor teste suplimentare, dar ar putea intra în producție încă din acest an. Proiectul a fost sprijinit și de Oficiul Național pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare. Anul trecut, producătorii și furnizorii de servicii care utilizează radiații UV-C în dezinfectarea instalațiilor și a mijloacelor de transport au înființat, de asemenea, o platformă comună numită Asociația maghiară UV-C. Asociația oferă un cadru pentru schimbul reciproc de informații, formarea profesională, localizarea experienței internaționale și crearea unui mediu care să contribuie la promovarea tehnologiei de dezinfecție UV-C. B+N Referencia Zrt. a participat, de asemenea, la înființarea organizației profesionale.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Centrul Național de Sănătate Publică, în colaborare cu reprezentanții profesioniștilor, a început să dezvolte o procedură de certificare a echipamentelor de dezinfecție UV-C, la care B+N Referencia Zrt. a delegat, de asemenea, experți.