News

CEE Property Forum în Viena

Portofolio a organizat la Viena, nu cu mult timp în urmă, ‘CEE Property Forum’, care a fost cel mai important eveniment de real estate din regiune începand cu 2013. Una dintre cele mai așteptate discuții din cadrul conferinței a fost despre tendințele actuale și viitoare ale pieței de clădiri de birouri. Grupul nostru de companii a fost reprezentat de Libor Holik, CEO al B + N Republica Cehă și Slovacia.

În cadrul discuției intitulată „ Flexibilitatea este cuvântul cheie – Strategii la locul de muncă post-COVID-19”, cei mai importanți experți real estate din regiune au vorbit despre cât de flexibilă este piața de clădiri de birouri, ce s-a schimbat în timpul pandemiei și care sunt lucrurile de păstrat – chiar și pe termen lung.

Potrivit lui Libor Holik, pot fi experimentate mari schimbări în facility management, comparativ cu perioada pre-COVID. Multe dintre companiile mari încă așteaptă să vadă în ce direcție merg lucrurile și nu au luat încă nicio decizie clară cu privire la viitor în acest domeniu. Această perioadă de tranziție poate dura un timp. „Sunt convins că modelele de lucru hibride nu vor dispărea, cu toate acestea, în acest moment este imposibil să spunem ceva despre echilibrul dintre viața profesională și viața privată dintr-o perspectivă„ geografică ”. Bineînțeles, acest lucru depinde în mod semnificativ de sectorul economic în care performează o anumită companie. ”

Directorul executiv al B + N Republica Cehă și Slovacia a explicat: suntem cu toții martori la o schimbare drastică pe piața de clădiri de birouri; accentul este pus pe siguranță. În prezent, aceasta este cea mai importantă tendință atât pentru companii cât și pentru angajați. Curățenia și dezinfectarea sunt aspecte cheie, pe lângă curățarea „simplă”, se mai pune accent și pe încălzire și aer condiționat.

„Nimeni nu încearcă acum să economisească în acest domeniu; toată lumea, fără excepție, are în vedere sănătatea angajaților ”.

În paralel, multe companii lansează noi servicii, urmând practica urmată de hoteluri: flori în birou, bilete la concerte, oferirea de alimente sănătoase. Companiile încearcă să-și „atragă” angajații să se reîntoarcă la birou cu astfel de servicii. O schimbare atât de puternică este fără precedent.

Clădirile de birouri vor deveni din ce în ce mai automatizate în viitorul apropiat. Aceasta este o altă schimbare radicală și va avea loc nu doar în zonele metropolitane. Furnizorii de servicii de facility management, prin urmare, sunt nevoiti să urmeze această tendință impusa de clienti.

Participanții la discuții au fost de acord că, urmând exemplele din Europa de Vest, munca flexibilă va fi un fapt și în regiunea noastră. În Europa, există deja o mulțime de oameni care lucrează de acasă pentru companiile lor cu sediul în marile orase. Acest lucru este și mai tipic în zonele metropolitane din jurul orașelor mari din fiecare dintre țările din regiune. Există o mulțime de beneficii asociate acestei tendințe: reducerea semnificativă a costurilor, economisirea timpului rezultând sarcini mai mici de lucru și mai mult timp liber, iar angajații sunt protejati de efectele dăunătoare sănătății datorită așteptării în ambuteiaje zi de zi. Regula de călătorie de 15 minute (adică nu ar trebui să se călătorească mai mult decât atât la și de la locul de muncă) și-a „găsit drumul” în țările din regiune.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că angajații preferă încă birourile din centrul orașului datorită vieții sociale, multitudinii de interacțiuni umane și a confortului. Acesta este locul unde pot găsi magazine, instituții de invățămant, instituții culturale și recreative. Și biroul servește și ca loc unde angajații pot socializa, pot lua o cafea sau pot lua masa împreună. Acest lucru va rămâne și în viitor.

Fotografie: property-forum.eu